top of page
Obrázek autoraTattoo Mija

Co je henna, mikroblading, permamentní make-up a klasické tetování.

Rozdíl mezi permanentním make-upem, mikrobladingem, hennou (dočasným tetováním) a tetovaním jako takovým (permanentním tetováním)


Často se nás ptáte, jaký je rozdíl mezi permanentním make-upem, mikrobladingem, permanentním tetováním a hennou? Úplně tu otázku chápu. Sama jsem se v tom musela zorientovat, v názvu se používá stejné slovo a je tolik technik, možností a novinek ☺


Co je PMU (permanentní make-up)?

Princip permanentního make-upu je jednoduchý a stejný jako u tetování. Dělá se jemnou tetovací mašinkou (penem) a používají se při něm jehly. Oproti tetovacím jehlám jsou jehly na PMU jemnější užší a měkčí. Nicméně současný trend v tetování je používat jemné a uzké jehly a tetovat ty nejjemnější linky, takže i při klasickém tetování se používají jehly na permanentní make-up. Rozdíl mezi PMU a mezi klasickým tetováním je v tom, že při PMU se do kůže aplikují přírodní pigmenty, které existují ve velké škále odstínů, aby seděly ke všem typům pokožky. Doba, po kterou pigmenty v kůži vydrží, je velmi individuální, obvykle je to 1,5 – 3 roky. Pigmenty jsou aplikovány do druhé vrstvy kůže, která se časem obnovuje, postupně se z kůže vytrácí až zmizí úplně. Proto permanentní make-up působí přirozeně a po nějaké době zmizí úplně. Tenhle fakt je u PMU vlastně velká výhoda, není to zavazující a můžete se měnit, jak si přejete. Slovo permanentní se tedy využívá jako tvralý vůči běžnému make-upu ne však vůči času a PMU není trvalý jako tetování, vydrží v průměru 2 roky.



Žádný permanentní make-up by se neměl dělat skutečnou tetovací barvou. Tetovací barvy a pigmenty v nich totiž reagují v kůži malinko jinak a nikdy nedosáhnou tak přirozeného odstínu jako pigmenty. Například černá tetovací barva v kůži získá lehce šedý nádech, což nevadí u kérky na těle, tam to působí pořád černě, ale na obličeji je šedá barva prostě vidět. Další komplikace je, že tetovací barva z kůže nevymizí a případná korekce je bez předchozího odstranění laserem nemožná. ☺

Nejčastěji se pomocí permanentního make-upu tvaruje obočí, vyplňují rty a vykreslují oční linky. Umíme ale obličej také rozjasnit pihami nebo po prodělaném onemocnění „dokreslit“ prsní dvorce a bradavky či dodělat vlasy na hlavě. Možností, jak přistupovat k PMU, je spousta. Někdo chce rty vybarvit plně, někdo má rád rty s efektem lehce smyté rtěnky, které jsou tmavší směrem dovnitř a na směrem ven barva slábne. To vypadá taky moc hezky a přirozeně. Na ukázky prací můžete mrknout zde: https://www.tattoomija.com/permanentni-make-up.


Co je mikroblading?

Další častá otázka ohledně úpravy obočí je: Jaký je rozdíl mezi PMU obočí a mikrobladingem?! Velký

Mikroblading je také technika, při které se používají přírodní pigmenty. Provádí se pomocí speciálních čepelek (malých žiletek), kterými se vykreslují jednotlivé chloupky. Vypadá to vypadá super, je téměř nerozeznatelné od přírodního obočí. Jediná nevýhoda je, že po malých řezech někdy zůstavají malé jizvičky, což se počtem aplikací násobí. Čepelka je totiž schopná proniknout hlouběji než tetovací jehla. Každá kůže se ale chová jinak, někomu se to stát nemusí, ale někomu ano. Proto jsme se rozhodli, že touto cestou nepůjdeme. Totožného efektu se dosáhne i jehličkou, kdy se tetuje každý jednotlivý chloupek. Tato technika PMU se nazývá vláskové obočí. Je to samozřejmě náš individuální názor, někdo jiný ho sdílet nemusí a upřednostní microblading... My děláme vláskové obočí, kde vykreslujeme jednotlivé chloupy a nebo obočí pudrové, kde obočí podbarvíme celé, to vytvoří jemný podklad a upraví tvar. Ukázky prací jsou zase na našem webu. https://www.tattoomija.com/permanentni-make-up.



Co je dočasné tetování

„Dočasná tetovací barva“ a „dočasné tetování“

Dočasná tetovací barva neexistuje. Není žádný tetovací inkoust, který by časem z kůže vymizel, např. po roce, po dvou.. takto se chovají akorát pigmenty, kterými se dělá PMU, ty se ale nepoužívají na běžné tetovaní na těle. Sama jsem se bohužel několikrát setkala s tím, že klienti přišli s tetovaním, které mělo po čase zmizet, protože bylo udělané „dočasným inkoustem.“ Ale nezmizelo, tak sem taková tetování zakrývala. Je pravda, že se jednalo o starší kousky tetování. Nejspíš to byla nějaká desinformace i pro tatéry, nemyslím si, že by nějaký tatér tahkle někoho potetoval úmyslně.


Stejně tak inkoust nelze aplikovat „méně hluboko,“ aby z kůže zmizel. Inkoust se aplikuje do druhé vrstvy kůže a tím pádem je trvalý. Nedá se „tetovat jenom trochu“ nebo „málo hluboko.“ Molekuly barvy tetovacího inkoustu jsou velké, tak velké, že je bílé krvinky nedokážou z kůže vyčistit/odstranit a proto je inkoust trvalý. Za „dočastné tetování“ lze považovat hennu.


Co je henna?

Henna je 100% přírodní barvivo, získává se z rostlinky keře, který se pěstuje v oblastech se suchým a horkým klimatem, třeba v Africe a Indii. Její listy se suší a drtí na jemný prášek, ze kterého se pak udělá takový hustý krém. Henna na kůži chytá do hnědých, měděných a červených (vínových) odstínů. Opravdu přírodní henna by neměla být černá. Většinou se prodává v malých tubách, ze kterých se henna vymačkává přímo na kůži, je to podobné jako zdobit dort. Henna se na kůži nechá zaschnout zhruba 10 minut. Když uschne, tak se z kůže omyje a je to ☺ Obrázek vydrží zhruba týden a postupně se z kůže smyje. Tuba henny stojí do 100 Kč, můžete si to tedy vyzkoušet doma, je to jednoduché, taky sem to doma zkoušela ☺ Jediné, co bych doporučila, nekupujte černou hennu, ta už přírodní není a může způsobit alergickou reakci, která může v krajním případě způsobit keloidní (vystouplou) jizvu.



Z henny se dělají naprosto dokané věci, např. v Indii a Africe má henna velkou tradici a je nádherná. Používají ji především jako ozdoba nevěsty, je to přípravný rituál na svatbu, který nevěstu doprovodí na cestu do nového života. Nevěsta se zdobí několik dní a vypadá to opravdu dokonale. Hennu jsem viděla např. na ZanziBaru, Srí Lance a v Indii. Je to opravdu moc hezké.


Co je permanentní tetování?

Klasickému tetování, které děláme, se někdy říká permanentní tetování a to tak skutečně je. Naše kérky prostě nesundáte ☺ a my jsme za to rády. Rády Vám se vším pomůžeme a poradíme. Můžete se stavit na konzultaci. Ještě než se k nám vydáte, je fain nechat si nápad na své tetování projít hlavou i srdcem. Zkuste se opravdu zeptat sami sebe, jaký styl je Vám nejbližší. Někdy si člověk myslí, že by si měl vybrat podle toho, co momentálně frčí nebo podle toho jaké tetování nosí víc lidí z jeho okolí. Ale třeba by se mu líbí něco jiného, třeba i něco, co už tak nefrčí, ale je to prostě láska. Mrkněte třeba na Pinterest a vyhledejte si tetování na téma, které se Vám líbí. Uvidíte, jak ho zpracovali různí autoři a třeba Vás to inspiruje. Obrázky jsou fain i pro nás, abychom věděli, co se Vám líbí.



Ukázky našich prací najdete zde: https://www.tattoomija.com/galerie


Příští článek bude na téma tetovaní na předoktí, tetování na zápěstí a tetování na prsty. To jsou témata, o která se často zajímate, tak na ně spolu mrknem ☺


Krásný den,

Vaše Mija.











Comments


bottom of page